“Erken Başvuru Önemli!”
İlçemizde son birkaç ay içerisinde onlarca genç yaşta ölüm gerçekleşti. İnsanlarımızın bu konuda daha hassas davranıp bilgilendirilmesi gerekiyor. Yeni başlayan nefes darlığı, yeni başlayan göğüs ağrısı, çarpıntı şikayetlerinde acil servislere başvurmaları kardiyolog görüşünün alınması gerekmektedir. Acil serviste hayatı tehdit eden bir durum tespit edilmediği taktirde mutlak suretle kardiyoloji polikliniğine başvurup daha ayrıntılı biçimde değerlendirilmesi gerekmektedir. Kalp hastalıklarında erken başvurunun ölüm riskini ciddi biçimde düşürdüğü bilinmelidir. Sözgelimi kalp krizinde tedavisiz veya gecikmiş hastalarda hayatı risk yüzde 50 seviyesindeyken erken başvuran hastalarda hastane içerisindeki risk yüzde 3 ila 5 seviyesine düşmektedir. Erken tanı erken tedavi hayat kurtarır..
“Genç Ölümleri En Aza İndirmek Mümkün”
Samandağ Deniz Hastanesi olarak ekibimiz güçlü, alanında uzman kişilerle çalışıyoruz. İlimizde ilçemizde yaşayan ve çocuklarımızın geleceği için gurbette çalışan hemşerileriz arasında son dönemdeki genç ölümler öncelikle aileleri sonrasında biz hekimleri kahrediyor. 20 ile 60 yaş arası onlarca insanımız kalp krizinden , akciğer embolisinden kalbin ana damar yırtığından vefat ediyor. Genç yaşta ölümleri en aza indirmek mümkün degil mi?...Yeni başlayan nefes darlığı, yeni başlayan göğüs ağrısı,çarpıntı, sırtta yırtıcı tarzda bıçak saplanıyor hissi veren ağrı, bayılma , şimdiye kadar yaşadığın en şiddetli baş ağrısı, 160/90 mmhg seviyesinin üzerinde yüksek tansiyon, son zamanlarda yürümekle veya merdiven çıkmakla olan nefes darlığı, göğüs ağrısı, kalp ritmini düzensiz hissedilmesi, uykudan uyandıran sırt üstü yatmakla artan nefes darlığı şikayeti bize alarm veren en önemli bulgulardır. Bu bulgular olduğunda aciliyet durumuna göre acil hekiminin ve muhakkak bir kardiyologun muayene edip ileri tetkik istemesi gerekmektedir. Bu semptomlar insana hayati riske sokabilecek en önemli hastalıkların ilk bulgularıdır.
Hekimlik kariyerim boyunca hastalarımın hastalıklarını kabul etmemek için kendilerini ve beni inandırmaya çalıştıkları bahaneleri toparladım. Nefes darlığım pencereleri açtım geçti, göğüs ağrım vardı soğuk bir duş aldım hafifledi, göğüs ağrım soda içtim geçti, midede yanmam var gastrittendir mide koruyucu alırım, camlar açıktı rüzgar çarptı o yüzden göğsüm ağrıyor, midede yanma terleme bulantı şikayeti olan hastam yediğim bir şey dokundu o yüzden midem bulanıyor şimdi geçer, yeni başlayan nefes darlığı olan hasta bronşittir bir antibiyotik alırım ve bunun gibi yüzlerce bahaneyle hayatımızı tehdit eden hastalıkların teşhisini geciktiriyoruz. Ağrı geçince bir daha olmaz diyoruz. Oysaki kalp ağrısı sürekli olmaz. Genelde 5 dakika ile yarım saat arasında sürer göğüs üzerinde baskı tarzında olur. Terletebilir, mide bulantısı yapabilir, kollara çeneye yayılabilir sadece mide üzerinde yanma hissi ile kendini gösterebilir. Bazende uzun süredir şeker hastası olan insanlarda sadece eforla gelen kol ağrısıyla gelebilir. Sağlık işini profesyonellere bırakarak kalp sağlığımızı ve hayatımızı riske atmayalım.
Samandağ'da kalp hastalığı oranı çok yüksek ve insanlarımız takipsiz! Takipsiz olmalarının nedeni de genellikle doktorlarının Adana, Antep, İskenderun'da olmaları, buda takip sürelerini uzatmalarına neden oluyor. Böyle bir şeye artık gerek yok. Şuan Samandağ'dayız her türlü işlemi yapabiliyoruz. Lütfen sağlığımızı ihmal etmeyelim...”
Bình luận